De Driebergse Lourdesgrot

De Driebergse Lourdesgrot bevindt zich op het Seminarieterrein en is in het voorjaar van 2016 hersteld. De Lourdesgrot in Driebergen werd ongeveer 120 jaar geleden gebouwd op het terrein van het voormalige grootseminarie Rijsenburg, niet zichtbaar van buiten het afgesloten terrein.lourdesgrotWanneer de Lourdesgrot werd opgericht, is niet exact bekend; de archieven geven geen uitsluitsel. Wel weten we dat onderstaande prentbriefkaart in 1913 is uitgegeven. De foto moet dus eerder gemaakt zijn. Verder is de grot geheel overwoekerd door klimop. Dit zijn redenen om aan te nemen dat de grot rond 1900 is gebouwd en meteen voorzien was van een Maria-beeld.
In 1968 werd het grootseminarie Rijsenburg gesloten en verdween het Mariabeeld.

In 2016 nam Driebergenaar Hans Havers het initiatief om de grot in ere te herstellen. Havers trad op als projectleider en zorgde met medewerking van vrijwilligers Willem Klitsie en Bernard Balk voor herstel van de grot met bijpassende stenen, het plaatsen van een hekje en opschonen van de omgeving. Maar vooral zorgde Hans Havers voor een nieuw Mariabeeld.
20160520_162936.C
Op 20 mei 2016 is onder grote belangstelling het nieuwe Mariabeeld onthuld in de Lourdesgrot door burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Deze Lourdesgrot is een gemeentelijk monument, dat is te zien aan het erop aangebrachte monumentenschildje van de gemeente Utrechtse Heuvelrug: donkerblauw-wit met een gemeentewapen in kleur.

In Nederland bestaan nog zo’n 150 Lourdesgrotten in alle soorten en maten. De meeste zijn te vinden beneden de grote rivieren: zie http://www.lourdesgrotten.nl

Lourdesgrot.in.de.sneeuw.2021[M]

IMG_5647.JPG

(Foto: Robert van der Kroft)

Het verhaal van Lourdes is te vinden op:   https://kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/b/bernadette-soubirous

Vijver bij Mariagrot.pngDe Ton van Zeijts sprengenwandeling (6 km = 2 uur wandelen)

De route van de Ton van Zeijts sprengenwandeling loopt langs de Lourdesgrot. De sprengen (kunstmatig gegraven beken) op de Utrechtse Heuvelrug zijn deels rond 1790 aangelegd tijdens de ontwikkeling van de Engelse landschapstijl op de landgoederen van de Stichtse Lustwarande. Het oudste deel van de sprengen van Sparrendaal komt al voor op een kaart van 1718, ruim voor de bouw van het huidige Sparrendaal.
Deze fraaie wandeling van 6 km start bij Het Wapen van Rijsenburg en loopt door het seminariebos met de Lourdesgrot, langs de sprengen in het Driebergse bos en het dorp Driebergen-Rijsenburg.

Download de  TonVanZeijtsSprengenwandeling200516

Sprengenwandeling

Sprengenwandeling.2

Lees meer over het Schaepmanmonument, het plantsoen, voormalig Seminarie,  buitenplaats Sparrendaal en de sprengen en  tuin.

Plaats een reactie